Läs senare

Hallå, Daniel Andersson

29 Okt 2009

Hallå där, Daniel Andersson, som nyligen disputerat vid Umeå universitet på avhandlingen ”Fega pojkar pussar aldrig vackra flickor”. Vad handlar din avhandling om?
– Jag har letat rätt på 199 norr­ländska ordspråk från slutet av 1800-talet och 1900-talets början. Sedan har jag översatt dem till ett dagligt språk för att försöka reda ut vad då­tid­ens budskap var och hur de kan förstås i dag.

Vilka slags ordspråk handlar det om?
– Efter många om och men valde jag att utgå från de ordspråk som handlar om relationen mellan kvinnor och män, bland annat om hur man träffas, hur man blir ett par och vilken typ av partner man ska välja. Vissa kan framstå lite som relationsråd, framför­allt till männen, vilket på sätt och vis är ett sätt att trivialisera det hela.

Kan du ge något exempel på sådana ordspråk?
– ”En kvinna utan karl är som en ko utan svans” eller ”Att fria är som att byta hästar, man får ha ögonen med sig”. Hästen var mycket viktig i bondesamhället och i flera ordspråk jämförs valet av hustru med att välja häst.
Den typen av ordspråk varnar mannen från att bli förledd på samma sätt som han kunde bli lurad av en hästförsäljare som tog till olika knep för att få hästen att se ung ut.

På vilket sätt är det här intressant i dag?
– Vi har mycket att lära från ord­språk, vi härstammar ju till stor del från bondesamhället. Husbonden hade en stark ställning i hushållet och det har mannen på många sätt även idag. De gamla ordspråken öppnar ett genusperspektiv bakåt i tiden genom att de översatts till nutidssvenska. Därför kan man nu sätta ordspråken i relation till dagens samhälle för att lära känna och förstå gårdagen, samtiden och fundera på vad vi kan göra för att för­ändra. Många av de föreställningar som man hittar i ordspråken från 1900-talet existerar fortfarande.

Hur skulle lärare kunna använda din forskning i skolundervis­ning­en?
– Man kan använda den som en diskussion för att synliggöra och ana­lysera strukturer. Det tidiga 1900-talets syn på könsrollerna framstår som ganska entydiga. I dagens samhälle finns det fler dimensioner men patriarkatet är fortfarande starkt.

Men det hela blir ju rätt komiskt …?
– I dag känns ordspråken exotiska och roliga på många sätt. Och visst, man får skratta åt dem men samtidigt måste vi förstå att det är allvar, man måste se på dem med kritiska ögon. Skratten kan fastna i halsen. Fast det är kanske ett slags pedagogik i det också. Ju mer jag har satt mig in i det här desto mer less blir jag på kvinno­fientligheten. Många tycker det är kul att höra ordspråken och konstaterar att ”det är skönt att det inte är så längre”. Men det är ju faktiskt ingen som har viftat med en trollstav och förändrat samhället till en utopi.

Några ordspråk:

Han söm frie ti mörkre, fo ta e han fo e  ”den som friar i mörkret får ta det som han får det”

Mammern vara som diskslarvern, suur men nödvändi  ”mammorna är som disktrasorna, sura men nödvändiga”

Lär dä tjänne mora, enna du frie ti dotra  ”lär känna modern innan du friar till dottern”
 

Daniel Anderssons avhandling: Fega pojkar pussar aldrig vackra flickor. Könsrelaterade ordspråk i norrländsk agrarmiljö belysta ur ett språkligt och kulturellt perspektiv.

ur Lärarförbundets Magasin