Läs senare

En bild säger mer än …

02 Feb 2015

Foto: Håkan ElofssonPravda. Det är en tidning som väcker många associationer. På sidan 11 i nya numret av Alfa hittar ni en förstasida av tidningen från 1973. Bilden är en del av vår serie med alfabet som vi publicerar då och då, denna gång alltså det ryska kyrilliska. Ett alfa­bet och ett språk som naturligtvis bär ett rikt kulturarv och en stark litterär tradition långt bortom Sovjetunionens politik och propa­ganda. Jag har läst lite ryska och kan staka mig fram genom rubrikerna och eftersom jag är intresserad av både språk och historia tycker jag att bilden är fascinerande på så många sätt. Men just i dagarna har den – i alla fall för mig – dessutom fått en aktualitet som känns tung.

För det första: Utvecklingen i Ryssland, specifikt, går åt helt fel håll. I alla fall om man vill se ett öppnare samhälle och ökad demokratisering. Med de försämrade relationerna till väst stagnerar den ryska ekonomin och ledningen måste berätta för medborgarna varför de får det sämre igen. Experter varnar för ökad antivästlig propaganda. Historien hänger mörk i horisonten. För det andra: Censuren och kontrollen av media brer ut sig i många länder. Människor riskerar piskrapp och fängelse för både ”hädelse” och politisk satir. Yttrandefriheten hotas, till och med på sina håll i Sverige.

Så varför inte ta med bilden in i klassrummet – den rymmer så många berättelser om dåtid, nu­tid och framtid. Liksom om det skrivna ordets styrka och skönhet.

ur Lärarförbundets Magasin