Läs senare

Porträtt: Jens Lapidus

21 Sep 2011

På högstadiet fick Jens Lapidus och hans kompisgäng en alldeles egen lärare. Han var headhuntad för att klara av ”lite småstruliga” elever och införde ett system mot bråk. Först blev det tillsägelse. Sedan skiljdes kombattanterna åt. Tredje gången åkte de ut. Reglerna var desamma oavsett invändningar, vem som började eller vilket humör läraren var på. Det är den bästa läraren Jens Lapidus haft.

– För att använda en för mig modern term så var han rättssäker. Konsekvenserna av handlandet var förutsägbara, vilket gjorde att det aldrig kändes orättvist.

Annars innebar skolan inga större problem. Enda ämnet han aldrig gillade var engelska. Ett tjugotal år senare är han inte lika småstrulig. Jens Lapidus är en av landets mest namnkunniga advokater och författare till tre romaner och en serieroman. Tredje boken, Livet deluxe, kom i somras.

På tal om småstruliga pojkar får Jens Lapidus ofta mejl från män i olika åldrar som berättar att de äntligen har börjat läsa, tack vare hans böcker.

– Medelålders kvinnor är den stora läsande gruppen. Att i någon utsträckning ha fått andra Foto: Håkan Elofssongrupper att komma in i läsandet kan jag ge mig själv en klapp på axeln för. Det där lät ju skrytsamt men boken är en fantastisk form för att berätta historier.

Recensenterna har annars reagerat på just grabbigheten i Jens Lapidus romaner. Männen är stora, dumma och begår brott. Kvinnor är små och finns i bakgrunden, skriver en del. Andra lägger till att hans böcker tillhör de mest utlånade på svenska fängelser. Men något moraliskt ansvar för att påverka unga mäns kvinnosyn känner han inte. Det handlar om att skapa en känsla av realism.

Böckerna rör sig i Stockholms undre värld. Där är män oftast aktörerna. Och få författare har väl samma förutsättningar att beskriva den världen som Jens Lapidus. En lista från en tingsrätt i Stockholmsområdet visar att han dagligen försvarar personer anklagade för rån, människorov och koppleri. Klienterna är oftast män.

– Om jag försökte knixa till det bara för att ha med kvinnor i situationer där de egentligen inte finns skulle det bli dålig litteratur.

Med det sagt har senaste boken Livet deluxe en kvinnlig huvudperson. Men det har inget med nämnd kritik att göra, påpekar han. Det planterades i tidigare böcker och handlar om en nyfikenhet på att skildra en kvinna i en extremt grabbig miljö.

Jens Lapidus föddes 1974 och växte upp i Gröndal, strax utanför Stockholms innerstad. För tio år sedan gick han ut juristlinjen och efter obligatorisk tings notarietjänst blev han affärsjurist på toppbyrån Mannheimer Swartling. På ett stimmigt lunchställe intill brat-arenan Stureplan enas vi annars om att det går sådär att luska i Jens Lapidus privatliv. Han vill helst inte prata om sina barn, sin fru eller om hur det känns när tidningar skriver om hans äktenskapsförord. Innebörden av att vara kändis kan vara svår att förstå. Plötsligt är det för sent, förklarar han.

– Bjuder man på sig och gör hemma-hos-reportage får man stå ut med skriverier i lägen där man inte vill ha det. Att inte gärna vara personlig är ett sätt att skydda mig själv. Men det är också en principiell fråga. Jag tycker inte om när personen överskuggar det viktiga. Och ärligt talat är jag inte så intressant. Men mina böcker är ganska intressanta.

Andra kan ju tycka att du är intressant.
– Visst, men vad gör jag liksom? Lämnar på dagis, jobbar i domstol och hämtar på dagis. Jag vill inte att folk ska tänka: ”Jens är ju kändis och verkar trevlig. Jag köper hans bok!” Folk ska köpa mina böcker för att de tycker om det jag skriver.

Vi går över till böcker och språk i stället, bestämmer vi. Jens Lapidus är känd för korta meningar, slang och svordomar. Telegramstil. Form och budskap ska påverka läsaren genom att gå hand i hand. Ett aggressivt innehåll beskrivet i aggressiv text gör läsupplevelsen starkare, menar han.

– Men i min senaste bok är språket mer moget. Det handlar om mognad hos karaktärerna, som blivit fem-sex år äldre.

I Livet deluxe har dealaren JW precis muckat från fängelset. Men han har inte slutat med brott. Hans radarpartner Jorge jobbar på kafé, men är uttråkad och funderar på att råna en värdetransport. Maffi abossen Radovan sjunger på sista versen, och dottern Natalie ställer sig frågan om hon borde ta över.

Jens Lapidus svarar snabbt, rakt och välformulerat. Men det betyder inte att han alltid pratar städat. Som expert i tv-programmet Efterlyst an vänder han till exempel ord som ”snubben” och uttryck i stil med ”fucka upp”.

– I rättssalen är mitt språk självklart annorlunda. Men sedan kan man inte sitta på sina höga hästar med en sjuttonåring som aldrig fått ett godkänt betyg i skolan. ”Ja emellertid yrkar vi…”, alltså det går ju inte att prata så då.

Om en lärare vill använda dina böcker under en lektion, vad skulle den lektionen handla om?
– Svenska. Läraren kan ta dem som ett exempel på hur man också kan göra med språket och sätta det i samband med utvecklingen av svenskan. Fredrik Lindström undrar i sina program vad som egentligen är svenska. Han kommer fram till att det är allt som förstås av svenskar som svenska. Det är en ganska postmodernistisk tolkning men jag tror mycket på den. Kolla titeln Aldrig fucka upp. Många tar aldrig de orden i sin mun. Men det är ändå titeln på den mest sålda boken 2008. Det här är ny svenska.

Vi använder och skriver de här orden.

En annan sak han gärna pratar om är budskap. Hans budskap är ”allmänmänskligt” och går ut på att allt inte är antingen svart eller vitt. Även kriminella befi nner sig på en skala av både gott och ont.

– Om man läser om Jorge som springer på Västerbron med en påse kokain och känner ”fan vad jag hoppas att han lyckas”, har något intressant hänt. I vanliga fall skulle de flesta nog inte hoppas att folk kommer undan med knark. Ändå blir det så. Man sätter sig in i en annan människas situation, säger Jens Lapidus och förklarar att försvarsadvokater också behöver det synsättet.

Mycket har hänt sedan den där dagen på högstadiet när han fick en alldeles egen, headhuntad lärare. Pengar till exempel. Enligt årsredovisningen omsatte hans företag Pilpul Litteratur AB över 7 miljoner kronor under 2010.

– Ja du, pengar är trygghetsskapande så det är viktigt om någon i min familj blir sjuk. I övrigt har det inte påverkat nämnvärt. Vi bor kvar på samma ställe och kör samma bil.

För fyra år sedan sade han upp sig från Mannheimer Swartling och började på brottmålsbyrån Försvarsadvokaterna. Det betydde lägre lön.

Lärarfack och i viss mån politiker strider för högre löner. Hur är det för advokater?
– Affärsadvokater behöver nog inte oroa sig. Humanjurister kan man ju fundera på. I förlängningen är det en fråga om rättssäkerhet. Om lönen gör att folk inte söker sig till den sektorn leder det till att oskyldiga döms. Ingen tillräckligt skarp kommer att kunna försvara eller agera åklagare. Lite som för lärare. Det handlar också om att jobba med människor, som ofta är lågt prissatt. I förlängningen blir för låga löner negativt för samhället. En för svarsadvokats timersättning är kanske en fjärdedel av en affärsjurists. Då kan man tänka själv: Vill folk tjäna fyra gånger så mycket eller inte?

Varför bytte du då?
– Personliga skäl. Det är väldigt intellektuellt stimulerande och spännande att jobba med affärsjuridik. Men mitt hjärta gick inte igång. Jag vill jobba med människor.

Namn: Jens Lapidus.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Ålder: 37 år.

Familj: Fru Hedda, två barn.

Yrke: Försvarsadvokat.

Annat yrke: Författare. Skriver böcker i egenuppfunna genren Stockholm Noir. Böcker: Snabba Cash (2006), Aldrig fucka upp (2008), serieromanen Gängkrig 145 (tillsammans med tecknaren Peter Bergting, 2009).

Aktuell: I somras kom tredje romanen Livet deluxe. Nästa höst kommer uppföljaren till fi lmen Snabba Cash. Hollywoodversionen är dessutom under bearbetning.

Gillar: Skriva dialoger.

Ogillar: Skriva miljöbeskrivningar.

Äter: Hellre fisk än kött.

Springer: Tidigare både maraton och Lidingöloppet. Numera kortare sträckor, ofta med barnvagn.

Jens Lapidus pratade och drack lättöl. Linus Hellerstedt ställde frågor, drack vatten och betalade. Båda åt gäddqueneller.

ur Lärarförbundets Magasin