Läs senare

”Lär man sig klingonska blir det lättare med tyska”

Hallå Yens Wahlgren, kommunikatör vid Lunds universitet. Du har skrivit boken Liftarens parlör till galaxen. Påhittade språk finns i Star Wars, Avatar, Game of Thrones, Sagan om Ringen...

25 Jan 2016

Foto: Emil MalmborgVarför är det så stort?

– Jag tror att det handlar om noggrannhet. När man konstruerar nya, främmande världar så är man noga med detaljerna.

– Klingonskan, som kom på 1980-talet från tv-serien Star Trek, satte något slags nivå. Att ta fram språk har nästan blivit standard i filmbranschen. Men det är svårt att hitta på språk som låter bra, man hör direkt om det låter påhittat. De få repliker som används är bara toppen på isberget. För att göra dem krävs stor tankemöda, man måste ta fram en grammatik, ett ordförråd och så vidare.

– I böckerna om Game of Thrones finns inga exempel på språken. Men inför tv-serien insåg man att de måste prata olika språk. De tog hjälp av en lingvist för att konstruera dothrakiska och valyriska.

Kan man inte bara hitta på ljud?

– Jo, men även det kräver tankemöda och begåvning för att det ska låta naturligt. I Star Wars-filmerna har man lagt ner mycket jobb på att språken ska låta verkliga, men de är bara ljudeffekter. Det finns inga konstruerade språk under.

Vad vill konstruktörerna säga med språken?

– Klingonska konstruerades medvetet för att vara ett utomjordiskt språk. Därför valde man konstiga konstruktioner, till exempel en ordföljd och uttal som bryter mot vanliga regler i språk. Eftersom klingonerna är brutala och oborstade, så är språket det också. Där finns inga artighetsfraser eller hälsningsfraser till exempel. Avatarerna i filmen Avatar är däremot ett frihetsälskande naturfolk. Deras språk na’vi har modellerats efter det.

– Dothrakiskan i Game of Thrones beskriver en hästbaserad kultur från stäppen. Avstånd anges till exempel genom hur långt en häst förflyttar sig. Eftersom dothrakerna är nomader så kunde de heller inte ha ett ord för bröd. Därför hittade lingvisten David J Peterson på ordet på valyriska och lånade in det därifrån.

Konstruerade språk är inget nytt. Vilket är äldst?

– Det är hittepåpersiska som Aristofanes använde i komedin Acharnerna år 425 före vår tideräkning. Det var ett sändebud från kungen av Persien som pratade det, och jag antar att publiken vred sig av skratt. Även Thomas More använde ett påhittat språk i Utopia.

Hur blev du intresserad av språk?

– Jag läste tyska och franska i skolan, men var rätt dålig. Däremot var jag intresserad av språk som fenomen. Speciellt när jag upptäckte att det bakom enstaka rader i en bok kan dölja sig ett helt språk, som i Tarzan. På universitetet skrev jag sedan en uppsats om klingonska.

Har du tips till språklärare?

– Kanske kan konstruerade språk tjäna som exempel, eftersom de är mer renodlade än naturliga språk. Man kan visa en grammatisk lösning i ett konstruerat språk och jämföra med naturliga språk.

– Jag vet en kille i USA som misslyckades i skolan. Men han var väldigt intresserad av Star Trek, lärde sig klingonska och blev helt fast av grammatiken och började läsa på college. En kille i Belgien sa att det var först när han lärde sig klingonska som han förstod nyttan med grammatik. Efter det har han studerat ett halvdussin språk till. Lär man sig klingonska så blir det betydligt lättare att lära sig tyska.

ur Lärarförbundets Magasin