Läs senare

Hon väljer nyheter för skolans räkning

Hallå Lisa Blohm, journalist, som har startat nukunskap.se, en nyhetsbaserad sajt för elever och lärare.

30 Mar 2015

Foto: Håkan Elofsson

Varför har du startat sajten?

– Jag har länge velat jobba med skolor och journalistik. Jag tycker att barns och elevers frågor är spännande och att de kan ha andra infallsvinklar än vi vuxna har. Att utgå från något aktuellt och ta reda på nya saker är ett roligt sätt att lära sig på.

Vilka syften har den?

– Att underlätta för lärare att jobba med nyheter och att väcka elevers intresse för att följa med i nyhetsflödet. Var man kan hitta nyheter, vad man kan lita på och att ställa mer obundna frågor utifrån det.

– När det var riksdagsval hörde jag en tioåring fråga: ”Vad händer om inget parti får fyra procent?” Det är ett exempel på den typ av frågor som jag tycker är spännande och som aldrig något ”vuxenmedia” skulle svara på.

– Det är inte någon heltäckande sajt. Du hittar inte alla nyheter här, utan mer ett smakprov. Jag försöker vara tydlig med varifrån jag får saker och längre fram kommer jag också att väva in lite mer om källkritik, väldigt grundläggande.

Vilka åldrar vänder du dig till?

– Jag testar det på årskurs 4–7 till att börja med. Eftersom jag inte är lärare själv ser jag det som mycket värdefullt med synpunkter och respons, för att hitta rätt nivå. Det är mest SO-lärare som har hört av sig, men det är ämnesbrett, för NO också – jag är själv naturvetare.

Vad kan man hitta på sajten?

– Det är olika teman kopplat till något aktuellt i nyhetsflödet. Jag har börjat med teman om sopor, brott, tiggeri, virus och is – det senare med anledning av konståknings-EM. På det temat till exempel finns det allt möjligt, från tåget över Bält till hur många killar och tjejer som håller på med olika issporter, plus något litet experiment.

Hur kan elever och lärare använda sig av sajten?

– På en massa olika sätt, tror jag. Jag har förstått av de lärare jag har träffat att de gillar teman och är måna om att de ligger kvar länge på sajten. Det kanske inte passar att arbeta med tema brott den här veckan, men längre fram på terminen.

– Sajten kan även användas på olika nivåer. Dels för elever som behöver stimuleras lite extra och vill läsa mer, hitta mycket länkar. Dels för dem som kanske tycker att det är tråkigt att lära sig på annat sätt. För dem kan man hitta nya sätt att lära sig och det finns även kortare texter. Det är väldigt mycket upp till lärarna hur man vill använda den.

– Sen har jag märkt att nyhetsquizen är väldigt populära ute på skolorna!

Hur har du fått möjlighet, tid och pengar att göra det här?

– Jag har sparat pengar och tagit tjänstledigt från mitt vanliga jobb som sajtchef på tidningen Dagens Medicin, eftersom jag tycker att det här är roligt – och viktigt, hoppas jag. Än så länge är det mitt eget projekt och det beror på vilken respons jag får hur jag går vidare. Det är för tidigt att säga men jag hoppas kunna koppla det till någon form av abonnemang, att det finns andra som är intresserade av att vara med för att kunna erbjuda det till skolorna till en låg kostnad, eller ingen kostnad alls.

Spana in sajten

www.nukunskap.se

ur Lärarförbundets Magasin